Wet goed verhuurderschap
Wet goed verhuurderschap: extra informatie over uw rechten en plichten bij het huren van een huis
U heeft met ons een huurovereenkomst voor woonruimte. Bij die huurovereenkomst horen de algemene huurvoorwaarden. Hierin staan onze afspraken over het gebruik van uw huis. Onze overheid heeft een nieuwe wet gemaakt; de Wet goed verhuurderschap. Daarin staat dat wij u extra algemene informatie moeten geven over uw rechten en plichten als huurder van het huis. Dit artikel is een samenvatting. Op onze website www.veluwonen.nl leest u er meer over. De afspraken zijn:
- U woont zelf in het huis.
- U gebruikt het als huis.
- U laat het ons weten als u er niet meer woont of voor langere periode vertrekt.
- Veluwonen gaat uw huis niet binnen zonder uw toestemming, tenzij er een noodsituatie is (bijvoorbeeld een gaslek, brand of een gesprongen waterleiding).
- U laat ons binnen als
- wij dringende werkzaamheden moeten uitvoeren
- wij gaan renoveren en wij u daarvoor een redelijk voorstel hebben gedaan
- uw medewerking nodig is voor werkzaamheden bij uw buren
- een bezichtiging gepland is voor verkoop of nieuwe verhuur
Let op! De medewerker van of namens Veluwonen kan zich altijd legitimeren!
- U meldt reparaties zo snel mogelijk aan ons. Wij herstellen of vervangen iets wat stuk is. Dit hoeft niet als:
- Het door uw schuld is ontstaan
- Het gaat om kleine en eenvoudige reparaties gaat die voor uw rekening komen (tenzij u lid bent van het glas- of servicefonds)
- Het onmogelijk is om het te repareren. We zoeken dan samen naar een oplossing
- De reparatie te duur is. Het is niet redelijk om herstel of vervanging te vragen - U onderhoudt zelf dingen die u zelf hebt toegevoegd aan het huis. Wij noemen dit Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV’s). Heeft u iets toegevoegd aan uw huis waarvoor wij u geen toestemming hebben gegeven? Dan haalt u het weg als wij daarom vragen.
Wist u dat:
- Er verschillende soorten huurovereenkomsten zijn: tijdelijke huurcontracten, vaste huurcontracten en doelgroepencontracten? Meer daarover leest u op: Welke verschillende soorten huurcontracten zijn er voor een woning? | Rijksoverheid.nl
- De minister de mogelijkheden voor huurverhoging bepaald? En jaarlijks vaststelt met hoeveel procent de huur mag worden verhoogd? De maximale huurprijs kunt u controleren via: Huurprijscheck zelfstandige woonruimte | Huurcommissie helpt | Huurcommissie.
- Wij ons best voor u doen? Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent. U kunt uw klacht schriftelijk melden via veluwonen.nl. Als uw klacht niet wordt opgelost, dan kunt u terecht bij:
De klachtencommissie
Er is een speciale onafhankelijke klachtencommissie die klachten over onze dienstverlening behandelt. Kijk op www.veluwonen.nl hoe u de klachtencommissie kunt bereiken.
Gemeente
Elke gemeente heeft sinds kort een meldpunt voor klachten over verhuurders of verhuurbemiddelaars. Iedere huurder kan daar terecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente:
- Apeldoorn: apeldoorn.nl: Ongewenst verhuurgedrag melden | Gemeente Apeldoorn
- Brummen: telefoonnummer 0575 – 568 233
- Rheden: rheden.nl
Kantonrechter/huurcommissie
In een aantal gevallen kunt u ook naar de huurcommissie of de kantonrechter gaan. Meer informatie leest u op Wanneer kan ik terecht bij de Huurcommissie en wanneer kan ik naar de kantonrechter? | Rijksoverheid.nl
Een uitgebreide versie van uw rechten en plichten als huurder leest u hier.