Overlast

Een plezierige woonomgeving maken we samen!
Bijna iedereen hoort zijn buren wel eens in ons dichtbevolkte land. Vaak is dat niet zo erg, maar als het als burenoverlast wordt ervaren, kan het wel een probleem zijn. Ook dát verschilt per situatie. Vaak beseffen buren zelf niet eens welke overlast ze elkaar bezorgen. En waarschijnlijk veroorzaakt u dit zelf ook wel eens zonder dat u het beseft. Het is dus geven en nemen.

Tips om overlast te voorkomen

  • Zorg voor een goed contact met uw buren. Wanneer u met elkaar kunt opschieten, is er vaak meer begrip voor elkaars situatie.
  • Als u een feestje geeft, vertel uw buren dat van tevoren bij uw buren. Neem niet buiten afscheid van uw bezoek.
  • Zet geluidsboxen, piano en wasmachine niet tegen de muur tussen beide woningen.
  • Spreek met uw buren vaste tijden af om muziek te maken of te beluisteren.
  • Gebruik bij een nieuwe vloer een geluiddempende onderlaag en leg vloerbedekking op een kale trap.

Als het toch mis gaat
Probeer eerst in een gesprek het probleem te bespreken. Vaak is de ander zich er niet eens van bewust dat hij overlast veroorzaakt. Bedenk vooraf wat u wilt gaan zeggen, zodat u uw probleem rustig en helder kunt vertellen. Geef daarbij voorbeelden van de soort overlast en de tijdstippen waarop het gebeurt. Blijf tijdens het gesprek vooral rustig, denk samen na over mogelijke oplossingen en probeer duidelijke afspraken te maken.

Aan ons doorgeven
Als uw eigen pogingen niet helpen, breng ons dan op de hoogte van de problemen. Hoe doet u dat?

Stap 1: meld de overlast met het formulier melding overlast.

Stap 2: als wij dit formulier hebben ontvangen, nemen we binnen een week contact met u op om te bespreken wat we gaan doen. In veel gevallen kan dit buurtbemiddeling zijn. Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal. Onze woonconsulenten bespreken met u of buurtbemiddeling in uw situatie een goede oplossing is.

Stap 3: nieuwe aanhoudende overlast moet u schriftelijk blijven melden. Gebruik dit formulier.

Ernstige geluidsoverlast moet u ook bij de politie melden. Bij ernstige overlastzaken werkt Veluwonen samen met de politie. Het nummer van de politie is 0900 - 88 44.

Wie helpen u bij overlast?

Karin Hassing, woonconsulent
Email: overlast-at-veluwonen.nl
Telefoon: (0313) 74 52 28

Omar Teunissen, woonconsulent
Email: overlast-at-veluwonen.nl
Telefoon: (0313) 65 90 23

 

Schade aan eigendommen van de gemeente melden

Ziet u schade aan eigendommen van de gemeente? Onverzorgd groen? Of heeft u last van kapotte (brom)fietsen? Meld dit dan snel en makkelijk bij uw gemeente via de gratis app Fixi of op de website van Fixi.