Woningcorporaties willen helpen bij extra CO2 reductie

15-02-2019 100.000 huurhuizen energieneutraal en lagere woonlasten voor huurders

Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat meer dan 170 woningcorporaties zoals Veluwonen vandaag in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders zo direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld van de huurdersbelasting. Ook Veluwonen was aanwezig om steun te betuigen en haar deelname te bevestigen aan dit actieplan.

Sneller, meer investeren
Het kabinet heft sinds 2013 een belasting (de verhuurderheffing) aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist, dit jaar ۠1,7 miljard. Dat is geld van huurders, een huurdersbelasting.

Marco de Wilde, directeur van Veluwonen: ‘Wij als Veluwonen betalen in 2019 een kleine €3,7 miljoen verhuurderheffing aan het Rijk. En in 2020 is dat al € 4,1 miljoen. Met dat bedrag kunnen we huurhuizen verduurzamen. Daarmee zorgen we goed voor de aarde en voor de portemonnee van onze huurders. Want zonder deze duurzame aanpassingen lopen de energielasten verder op.’

Gemeente Brummen en huurders steunen actie
Huurdersorganisatie Samen Eťn ondersteunt deze actie van Veluwonen. Ook de gemeente Brummen onderstreept het belang van betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. Wethouder Eef van Ooijen was aanwezig tijdens de actie in Den Haag om zijn steun zichtbaar en krachtig te betuigen.

4 maanden huur is voor belasting
De overheid voerde zeven jaar geleden de verhuurderheffing in. Die werd met tegenzin gedoogd door de corporaties, omdat er sprake was van een zware recessie. De afspraak was wel dat dit tijdelijk zou zijn, maar dat is het kabinet vergeten. Sterker nog: de belasting wordt steeds hoger en er komen nieuwe bij, zoals de belastingmaatregel ATAD en vennootschapsbelasting. Daarmee zijn de twee maanden huur die de huurder in de sociale huisvesting afdraagt inmiddels meer dan vier maanden huur per huurder geworden.

IJzersterk systeem
Dertig procent van alle Nederlanders woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Dat zijn mensen met een bescheiden inkomen, tot zo’n € 38.000 per jaar. Woningcorporaties zorgen ervoor dat deze huurders goed kunnen wonen: ze houden de huurprijzen laag en bij sociale of financiŽle problemen zoeken ze samen met hen naar oplossingen. Veel zorgorganisaties huren bij woningcorporaties woningen voor hun cliŽnten. Al met al creŽert dat een sterk sociaal netwerk en maatschappelijk vangnet.