Buurman en buurman

“We voelden direct een klik”

 

Dat het zó leuk zou worden op de galerij, hadden ze nooit gedacht. Joke Berbé (77) en Nel Lieftink (73) wonen al zeven jaar met veel plezier in appartementencomplex De Voltage, hartje Eerbeek. Nel: “Ze zeggen altijd: een goede buur is beter dan een verre vriend. Nou, dat vind ik bij ons ontzettend kloppen!”

Nel: “Wat een goede zet is dat toen geweest, mijn verhuizing van een rijtjeshuis naar hier. Ik trof gelijkgestemden, voelde direct een klik. Met Joke én met de rest van de buren op onze galerij.” Joke: “Voor mij voelde het ook meteen goed. Als galerij ondernemen we veel samen. Rondom de feestdagen versieren we de hal. We eten af en toe bij elkaar. En gaan dagjes uit.”

Nel: “Met uitzondering van één buurman zijn we allemaal aardig op leeftijd. Het komt weleens voor dat iemand ziek is, of een paar dagen in het ziekenhuis ligt. Dan doen we de boodschappen of we koken  voor elkaar. Het is fijn om te weten dat je op anderen terug kunt vallen.”

Joke: “Als een van ons een paar dagen weg is, houden we de boel in de gaten en verzorgen we de post. En blijven de gordijnen langer dan normaal dicht, dan checken we of het wel goed met je gaat.” Nel: “Dat kun je sociale controle noemen. Maar ik voel me er vooral heel veilig bij. Het is ook niet zo dat we helemaal afhankelijk zijn van elkaar, of vaste koffie-uurtjes afspreken. We hebben elk onze eigen activiteiten.” Joke: “Precies. Het gaat zoals het  gaat. We houden het spontaan. En juist dát is z o leuk!”