Energielabels

dinsdag 14 februari 2023

Het programma Radar neemt in haar uitzending van 13 februari energielabels onder de loep. Enkele bewoners uit Amstelveen vinden dat hun huidige energielabel te hoog is ingeschat en willen dat de woningcorporatie hun huis eerder gaat verduurzamen. We kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de uitzending vragen heeft over het energielabel van uw huis. We leggen u graag uit hoe het zit. 

Wat is een energielabel en hoe wordt het label bepaald?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Een A++++ label is het meest energiezuinig. Een G-label is het minst zuinig. Een onafhankelijk adviesbureau labelt de huizen voor Veluwonen. De manier om het energielabel te bepalen verandert regelmatig. Daardoor kunnen huizen die eerst een energiezuinig label hadden, nu een minder goed label krijgen. De verschuiving in de labels door de nieuwe manier geldt voor alle huizen in Nederland. Het heeft te maken met een andere wijze van beoordelen, terwijl er niets aan uw huis is veranderd. Dit geldt voor koop- en huurwoningen. 

Past Veluwonen de planning aan om huizen te verduurzamen?

De Rijksoverheid en de woningcorporaties hebben afspraken gemaakt over het verduurzamen van de huizen. De huizen met de laagste energielabels pakken we het eerst aan. Daarbij gaan we uit van het eerder afgegeven label. Dit is 10 jaar geldig. Als bijvoorbeeld een huis in 2018 een C-label heeft gekregen en door de nieuwe methodiek een F-label krijgt, dan verandert dat niets aan de planning. We kunnen namelijk niet alle huizen tegelijk verduurzamen. 

Wat doet Veluwonen om huurders te helpen met besparen op hun energierekening?

We verduurzamen al jaren zo'n 100 huizen per jaar. Hierdoor verhuren we nog maar weinig huizen met een laag energielabel. De huizen die een E, F of G-label hebben, pakken we voor 2028 aan. Maar we doen meer. Veel van onze huurders hebben inmiddels zonnepanelen of kunnen gasloos koken. Onze volgende stap is onderzoek naar een warmtenet en hybride CV's/warmtepompen. En dan tellen ook nog de mini stapjes zoals 1.000 CV-ketels op 60 graden zetten!

Wat is het energielabel van mijn huis?

Op de website van milieucentraal kunt u het energielabel van uw huis bekijken. Staat uw huis er niet bij? Of heeft u vragen over het energielabel van uw huis? Neem dan contact met ons op. 

Bekijk hier onze cijfers van september 2022