Zonnepanelen

Veluwonen biedt tussen 2020-2023 zo'n 2.000 huurders zonnepanelen aan. In Brummen hebben we in 2020 de eerste panelen gelegd en daar deed ruim 80% van de huurders mee. Vorig jaar liepen we helaas wat vertraging op. Het was moeilijk om aan zonnepanelen en medewerkers te komen die ze kunnen leggen. Maar we hebben goed nieuws voor 2023. We gaan verder met het aanbieden van zonnepanelen. Lens is onze nieuwe leverancier en installateur.
 

Er ging iets mis met het versturen van de brieven
Mogelijk heeft u twee of drie brieven ontvangen van Lens. In de eerdere brieven was de akkoordverklaring of het bedrag dat u per maand moet betalen voor de panelen niet juist. Allereerst bieden we onze excuses aan voor deze verwarring. In de laatste brief die u heeft ontvangen, staan de juiste kosten en bijbehorende voorwaarden. We willen u vragen om deze laatste versie van de akkoordverklaring te ondertekenen en naar ons toe te sturen. Heeft u hier vragen over? Hier leest u de antwoorden op veelgestelde vragen.

Waarom zonnepanelen kiezen?
Zonnepanelen zorgen ervoor dat we minder elektriciteit uit bijvoorbeeld gas gaan gebruiken. Daardoor sturen we minder CO2 de lucht in en dat is beter voor onze wereld. En... het levert u geld op. Veluwonen vindt het heel belangrijk om aan duurzaamheid te werken. Vandaar deze actie.

Welke daken zijn geschikt?
Veluwonen heeft 4.000 huizen, maar niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat het dak op het Noorden ligt of omdat er een dakkapel in de weg zit. Als uw dak wel geschikt is, krijgt u vanzelf een brief van ons. U hoeft nu dus zelf niets te doen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
We weten nu nog niet of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zodra uw dorp aan de beurt is, zoeken we dat uit. Is uw dak geschikt? Dan krijgt u een brief van ons met meer informatie.

Ik kan niet kiezen voor zonnepanelen, waarom niet?

  • Misschien woont u in een huis waar we tussen 2020-2030 het dak gaan aanpakken (bijvoorbeeld Oud Eerbeek of Noorderenk). Dan krijgt u daarom geen aanbieding voor zonnepanelen. Zodra het dak vervangen is, kunt u ook voor zonnepanelen kiezen (als uw dak geschikt is). U krijgt hierover vanzelf een brief van Veluwonen. U hoeft nu zelf niets te doen.
  • Misschien is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen. Maar dan krijgt u vanzelf een brief van ons.
  • Misschien woont u in een appartementencomplex of in een beneden/bovenwoning? Daardoor kunnen we niet gemakkelijk zonnepanelen op uw dak leggen. Misschien is het dak te klein (om iedere bewoners panelen te geven) of ligt het dak niet goed op de zon. Daardoor is helaas de kans groot dat bij u geen zonnepanelen gelegd kunnen worden. Maar… dat weten we pas nadat we onderzoek hebben gedaan. Dat gaat onderzoek doen we in 2023. Daarna krijgt u meer informatie van ons.

Wanneer weet ik of ik zonnepanelen kan krijgen?

Woont u in Eerbeek, Brummen of Beekbergen?
Dan heeft u in 2020 of 2021 een brief gehad van Veluwonen met informatie. Heeft u geen brief gehad? Dan is dat omdat uw dak niet geschikt is. Of omdat u de komende jaren een nieuw dak krijgt. Zodra dat nieuwe dak ligt, kunt u voor zonnepanelen kiezen.

Woont u in Beemte Broekland, Empe, Hall, Hoenderloo, Hoog Soeren, Klarenbeek, Laag-Soeren, Leuvenheim, Lieren, Loenen, Oeken, Uddel of Wenum-Wiesel?
U krijgt begin 2023 vanzelf een brief van Veluwonen met meer informatie. Uw dak moet dan wel geschikt zijn voor zonnepanelen. U hoeft nu zelf niets te doen.

Zijn zonnepanelen verplicht?
U kunt zelf kiezen of u panelen wilt. U bent dus niets verplicht. We raden het u wel aan.

Wat kost dat?
Vanaf 1 januari is de prijs aangepast naar € 2,10 per maand per paneel. De nieuwe panelen zijn beter geworden en leveren meer stroom op. Goed om te weten: deze prijs ligt niet vast en kan veranderen. Bijvoorbeeld doordat u betere panelen krijgt, die meer opleveren.

Hoeveel panelen kan ik krijgen?
U krijgt waarschijnlijk 6 of 8 panelen, Veluwonen bepaalt hoeveel u krijgt. Dit hangt namelijk af van uw dak, maar ook van de opbrengst van een paneel. Hoe beter de opbrengst hoe minder panelen u nodig heeft. We leggen niet vier panelen of minder.

Wie legt de zonnepanelen
Lens legt de zonnepanelen voor Veluwonen. Meer informatie eest u op www.lens-energie.nl/voor-bewoners

Hoe zorg ik ervoor dat ik zonnepanelen krijg?
U hoeft nu zelf niets te doen. U krijgt een brief van Veluwonen zodra uw straat/buurt aan de beurt is.

Meer weten?
Kijk op www.lens-energie.nl/ voor-bewoners

Wanneer krijg ik zonnepanelen?

Dan heeft u in 2020 of 2021 een brief gehad van Veluwonen met informatie. Heeft u geen brief gehad? Dan is dat omdat uw dak niet geschikt is. Of omdat u de komende jaren een nieuw dak krijgt. Zodra dat nieuwe dak ligt, kunt u voor zonnepanelen kiezen.

U krijgt begin 2023 vanzelf een brief van Veluwonen met meer informatie. Uw dak moet dan wel geschikt zijn voor zonnepanelen. U hoeft nu zelf niets te doen.

U kunt voor zonnepanelen kiezen als...

  • uw dak geschikt is qua ligging. Dus bijvoorbeeld niet op het Noorden
  • er op uw dak niets in de weg zit, bijvoorbeeld een dakkapel of afvoerpijp.

 

U kunt niet kiezen voor zonnepanelen als...

  • u misschien woont in een huis waar we tussen 2020-2030 het dak gaan aanpakken (bijvoorbeeld Oud Eerbeek of Noorderenk). Dan krijgt u daarom geen aanbieding voor zonnepanelen. Zodra het dak vervangen is, kunt u ook voor zonnepanelen kiezen (als uw dak geschikt is). U krijgt hierover vanzelf een brief van Veluwonen. U hoeft nu zelf niets te doen.
  • uw dak niet is geschikt voor zonnepanelen. Maar dan krijgt u vanzelf een brief van ons.
  • u woont in een appartementencomplex of in een beneden/bovenwoning? Daardoor kunnen we niet gemakkelijk zonnepanelen op uw dak leggen. Misschien is het dak te klein (om iedere bewoners panelen te geven) of ligt het dak niet goed op de zon. Daardoor is helaas de kans groot dat bij u geen zonnepanelen gelegd kunnen worden. Maar… dat weten we pas nadat we onderzoek hebben gedaan. Daarna krijgt u meer informatie van ons.

Hoeveel kan ik besparen?

Een voorbeeld met acht panelen:

Uw zonnepanelen leveren per jaar op: € 666
(2.380 kwh* x € 0,28**)

U betaalt gebruiksvergoeding per jaar aan Veluwonen:
12 maanden x 8 panelen x € 2,10 = € 201
------------
Uw winst per jaar: € 465 (€ 38 per maand)

 

*KiloWattUur

 

 

Hoe gaat het als de zonnepanelen zijn geplaatst?

U bent zelf verantwoordelijk om te controleren of de zonnepanelen werken.

Zonnepanelen gaan zelden stuk. Het komt wel voor dat de omvormer kapot gaat of dat er iets stuk is in de groep in de meterkast. De zonnepanelen leveren dan helemaal niets op. Zonder dat u er erg in heeft. En dat is jammer. Controleren of uw zonnepanelen werken is uw eigen verantwoordelijkheid. Maar we snappen ook dat dit er wel eens bij in schiet. Daarom helpen we u er graag bij. Het bedrijf Greendata doet dit voor Veluwonen via de slimme meter in uw huis. Leveren de zonnepanelen geen stroom aan het net? Dan krijgt u daar een seintje van. U kunt dan zelf controleren wat er aan de hand is en Veluwonen vragen de problemen op te lossen.  

We kunnen het verbruik en de elektriciteit zien.

De energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, wordt voor een deel al verbruikt binnenshuis. Die energie wordt niet geregistreerd op de slimme meter. Maar we gaan ervan uit dat er altijd wel een moment is dat zonnepanelen energie terugleveren op het net. Omdat de slimmemeter standen per kwartier geeft, kunnen we (behalve in de wintermaanden) altijd zien of de panelen werken. De software checkt continu of er in de afgelopen 30 dagen een moment van teruglevering is geweest.

Greendata werkt onder andere met een beveiligde verbinding (SSL) en wachtwoorden worden encrypted opgeslagen. Klantgebonden gegevens worden minimaal opgeslagen. Er worden geen gegevens aan derden verstrekt. 

U kunt deze aanvragen bij uw netbeheerder. Zodra u een slimme meter hebt en de akkoordverklaring hebt getekend, kunnen we de gegevens uitlezen.

Als u niets hoort, dan werkt de installatie. Het is nog steeds verstandig om regelmatig te controleren of de opbrengst overeenkomt met de verwachting

Als de panelen niet goed werken, dan krijgt u een email of telefoontje met vraag om de omvormer en de groep te controleren. Of er komt iemand bij u langs.

Als u geen akkoord geeft om uw gegevens uit te lezen, is het voor ons niet mogelijk om op afstand te zien of er iets aan de hand is. U kunt dan bijvoorbeeld gevraagd worden een tijdje zelf de meterstanden te noteren. Maar ook dan komen we het repareren als de installatie niet werkt.