Gasloos koken

Nieuwe huurder?

Uw keuken is gasloos

Bent u nieuw in uw huis? Dan is uw keuken automatisch gasloos. Lees meer...

U kiest zelf voor gasloos koken

U wilt graag gasloos koken

Kiest u vrijwillig voor gasloos koken? Maar bent u geen nieuwe huurder of krijgt u geen nieuwe keuken? Lees meer...

LET OP: als u zich aanmeldt voor gasloos koken, dat komt u op een wachtlijst. Voor 2022 is de pot met geld leeg. U krijgt dus niet per direct een aansluiting voor elektrisch koken. Dat wordt helaas 2023.

 

U krijgt een nieuwe keuken

U kunt kiezen voor gasloos

Krijgt u een nieuwe keuken? Dan kunt u voor gasloos koken kiezen. Lees meer...

Keramisch of inductie koken?

Ervaring met gasloos koken (geen video van Veluwonen)

Veelgestelde vragen

Gasloos koken: wat en waarom?

Antwoord:

  • Veilig (geen open vuur).
  • Beter voor uw gezondheid (geen verbrandingsgassen en fijn stof).
  • Heeft u zonnepanelen? Dan kookt u op elektriciteit die u zelf opwekt.
  • U gaat minder gas gebruiken.
  • U zorgt voor minder CO₂ uitstoot.
  • Elektrische kookplaat is makkelijker schoon te maken.

Antwoord: Veluwonen maakt vanaf voorjaar 2022 stapsgewijs haar huizen klaar voor gasloos koken. Dit sluit aan bij ons doel om onze huizen te verduurzamen. Andere maatregelen die wij nemen zijn het isoleren van daken, wanden en vloeren en het plaatsen van zonnepanelen. Door de aanpassingen belasten we het milieu minder en zorgen we voor lagere energielasten voor de huurder.

Antwoord: Het woord zegt het: u kookt zonder gas, maar op elektriciteit.

wat doe ik en wat doet Veluwonen?

Antwoord: Veluwonen legt de aansluiting aan voor elektrisch koken. Ook past Veluwonen de meterkast hiervoor aan. Dit alles betaalt Veluwonen.

Antwoord:

Veluwonen doet drie dingen:

-in de keuken een perilex aansluitpunt voor elektrisch koken aanleggen;

-in de meterkast extra groepen plaatsen;

-gasleiding in de keuken onklaar maken (bij nieuwe huurders en bij huidige huurders die dat willen).(bij nieuwe huurders en bij huidige huurders die dat willen).

Antwoord: U zult zelf een inductie of elektrische kookplaat moeten kopen. Ook moet u nieuwe pannen kopen (dit alleen bij inductie koken).

Antwoord:

Kiest u voor een keramische kookplaat? Dan hoeft u geen nieuwe pannen te kopen.

Kiest u voor een inductie kookplaat? Dan moet u nieuwe pannen kopen met een heel vlakke bodem.

Antwoord:

Test zelf of u uw pannen kunt blijven gebruiken:

1. Is de bodem van uw pan vlak?

2. Houd een magneet tegen de onderkant van de pan. Blijft de magneet plakken dan is de pan geschikt.

Verplicht of niet?

Antwoord:

  • Huizen die leegkomen (er komt een nieuwe huurder) krijgen een aansluiting voor elektrisch koken. De huurder heeft dan geen keuze, u kookt op elektriciteit.
  • Huizen die een nieuwe keuken krijgen. De huurder kan dan voor gasloos koken kiezen, maar dat is niet verplicht.
  • Huizen van huurders die zelf kiezen voor elektrisch koken. Dit is dus uw eigen keuze.

Antwoord: Ja, u kunt zich bij ons aanmelden als u zelf elektrisch wilt gaan koken. We hebben hiervoor wel een wachtlijst. U krijgt dus niet gelijk een aansluiting voor elektisch koken.

Antwoord: Ja, maar uiteindelijk gaan al onze huurders die dat nog niet doen, over op elektrisch koken. Kortom: niemand ontkomt eraan. 

Antwoord: Ja, voor het verwarmen van uw huis en voor warm water blijft (zo lang er geen alternatief is) een gasaansluiting voor de CV-ketel bestaan.

Technische vragen

Antwoord: Voor het koken op elektriciteit is een nieuwe aansluiting nodig bij de plek waar nu uw gasfornuis is. Dit heet een

Antwoord: U krijgt een perilex aansluiting voor een 2 fase elektrische kookplaat.

Antwoord: Ja, er moeten twee nieuwe groepen gemaakt worden in de meterkast.

Antwoord: Dat kan misschien wel, maar is nog niet gebruikelijk en u heeft dan weer een ander soort kookplaat nodig. Dus geen inductie of keramisch.

Met gas kunt u preciezer koken. U kunt de temperatuur beter bepalen. Maar vooral inductie koken lijkt veel op gas en het went snel.

Antwoord: Dat kan... als u dat zelf regelt en betaalt. U zorgt zelf voor verlenging van het aanrechtblad, en voor de (inbouw van) de kookplaat zelf. Veluwonen zorgt voor de perilex aansluiting en de nieuwe groepen in de meterkast. Toestemming van Veluwonen is niet nodig.

Kosten

Antwoord: U betaalt een nieuwe elektrische kookplaat en eventueel nieuwe pannen. Veluwonen betaalt de aanleg van een geschikte perilex leiding, de twee nieuwe groepen in de meterkast en het onklaar maken van de gasleiding.

Antwoord: Veluwonen betaalt de aanleg van een geschikte Perilex leiding, de twee nieuwe groepen in de meterkast en het onklaar maken van de gasleiding.

Antwoord: U zult zelf een inductie of elektrische kookplaat moeten kopen. Een nieuwe elektrische kookplaat (inductie, fase 2) is te koop vanaf € 350,-. Hoe duur de kookplaat precies is, hangt van uw eigen wensen af. Kiest u voor inductie? Dan koopt u ook zelf nieuwe pannen.

Antwoord: Nee, u krijgt geen huurverhoging. Veluwonen betaalt de aanleg van een nieuwe leiding en voor twee nieuwe groepen in de meterkast ter waarde van ongeveer € 750,-

Antwoord: De aansluiting in de keuken (met 2 nieuwe groepen in de meterkast) kost ongeveer € 750,-. Dit betaalt Veluwonen.

Een nieuwe elektrische kookplaat (inductie, fase 2) is te koop vanaf € 350,-. Hoe duur de kookplaat precies is, hangt af van uw eigen wensen.

De kookplaat

Antwoord: Voor inductie koken zijn speciale pannen nodig. Verder warmt de kookplaat snel of en koelt ook weer snel af. De inductie kookplaat gebruikt minder energie dan een keramische kookplaat. Wel is de aanschafprijs hoger en gaat inductie plaat minder lang mee.

Voor keramisch koken zijn geen speciale pannen nodig. De kookplaat warmt langzaam op en koelt langzaam af. De kookzones liggen vast en keramisch koken gebruikt meer energie. Wel is de aanschafprijs lager en de plaat gaat langer mee.

Antwoord: Dat is lastig te zeggen en hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. De Consumentenbond heeft een online keuzehulp die u kunt gebruiken: https://www.consumentenbond.nl/inductiekookplaat/keuzehulp-inductiekookplaten

Antwoord: Dat hangt af van wat u fijn vindt. Online kunt u gemakkelijk kopen bijvoorbeeld via www.coolblue.nl

Heeft u graag persoonlijk advies dan raden we u aan naar een winkel te gaan, bijvoorbeeld www.expert.nl

Antwoord: Op een 2-fase elektrische kookplaat. Vraag bij de aanschaf van uw elektrische kookplaat aan de verkoper of de elektrische kookplaat geschikt is voor uw situatie! Uw elektrische koopplaat moet aangesloten te kunnen worden op een perilex stopcontact. 

Let bij de aanschaf welk type elektrische kookplaat u neemt. Over het algemeen zijn inductiekookplaten zuiniger dan andere type elektrische kookplaten.

Antwoord: Het aansluiten van uw elektrische kookplaat op het perilex stopcontact in de keuken doet u zelf.

Antwoord: U kunt kiezen voor een losse kookplaat of een inbouw.

Verhuizen, wat dan?

Antwoord: Ja, dat kunt u overleggen met een nieuwe huurder.

Antwoord: Heeft u een losse elektrische kookplaat? Dan kunt u die gewoon meenemen naar uw nieuwe huis. Is de kookplaat ingebouwd. Dan moet u hem laten zitten.

Pacemaker?

Antwoord: Overleg eerst met uw cardioloog of een inductiekookplaat voor u geschikt is.