Helpt u mee met buurtbemiddeling in Laag-Soeren?

maandag 12 maart 2018
nieuws-intro-picture-comment

Buurtbemiddeling in Laag-Soeren

Buurtbemiddeling werkt met bemiddelaars. Dit zijn getrainde vrijwilligers die werken volgens een vaste methodiek. Ze zijn neutraal, geven geen oordeel en hebben geheimhoudingsplicht. Hun doel is contact tussen de buren te herstellen en afspraken te maken over hoe het in de toekomst beter kan.

Ook in Laag-Soeren!
In de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg komen steeds meer aanmeldingen van buren binnen, in 2017 waren dat 125 aanmeldingen. Bemiddelaars gaan op pad en bieden buren aan gesprekken te organiseren en hen te ondersteunen in deze gesprekken.

Sfeer creëren
“Het is een uitdaging om een sfeer te creëren waarbij mensen zich veilig voelen om te praten”, lacht bemiddelaar Ineke. “En ik leer er veel van.” Ze ging op pad naar een oudere vrouw die al jaren in hetzelfde huis woonde. Na verloop van tijd kreeg ze nieuwe buren. ”Dat ging eerst goed. Maar na een tijdje was er geluidsoverlast. Ik besefte hoe makkelijk communicatie kan misgaan”. 

De bemiddelaar gaat altijd samen met een andere vrijwilliger op afspraak langs bij de melder van het burenincident. Samen bellen ze vervolgens aan bij de andere buren om zijn/haar verhaal te horen. Als beide buren met elkaar in gesprek willen, dan is dat op een  neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek maar bedenken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf.

Zelf bemiddelaar worden?
We zoeken nieuwe vrijwilligers die ons team kunnen versterken. Binnenkort starten we daarom met de basistraining. Buurtbemiddeling is heel afwisselend, het kost niet veel tijd, gemiddeld 6 uur per maand. Vrouwen zijn van harte welkom, maar we zoeken ook heren.

Wil je bijdragen aan de leefbaarheid in Laag-Soeren? Vind je het leuk om meer te weten te komen over communicatie en kun je goed luisteren? Neem contact op met: